Pieczone pałki z kurczaka podaję z kremowym sosem. Przepis jest prosty, a każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Pieczone pałki z kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / irina2511
Pieczone pałki z kurczaka to idealny pomysł na smaczny i sycący posiłek. Sprawdź prosty przepis na pałki z kurczaka w delikatnym, pieczarkowo-śmietanowym sosie.

Drób to mięso, które doskonale sprawdza się jako podstawa szybkich i tanich obiadów oraz obiadokolacji. Pałki z kurczaka nie wymagają bardzo długiej obróbki termicznej, po upieczeniu pozostają soczyste i wyśmienicie smakują z różnymi sosami. Możesz przygotować większą porcję potrawy i odgrzać ją na drugi dzień, zyskując chwilę wolnego czasu na przyjemności.

Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka w sosie?

Przygotowanie pieczonych pałek z kurczaka możesz rozpocząć dzień wcześniej, marynując mięso w oliwie lub oleju z dodatkiem przypraw oraz ziół lub od razu po przyprawieniu obsmażyć mięso na patelni. Zawsze wybieram podobnej wielkości pałki z kurczaka, dzięki czemu zyskuję pewność, że każdy kawałek mięsa będzie gotowy w takim samym czasie. Pałki z kurczaka możesz zastąpić całymi udkami lub podzielić duże udka na udźce i podudzia.

Zestaw przypraw i ziół możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Pieczarki możesz zastąpić kurkami.

Przepis: Pieczone pałki z kurczaka w kremowym sosie

To pyszne danie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy i różnego rodzaju klusek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z oliwą lub olejem. W małej miseczce wymieszaj tymianek z rozmarynem. Cebulę i pieczarki do sosu obierz oraz pokrój w niewielką kostkę.
  2. Przygotowanie mięsaNatrzyj pałki z kurczaka połową czosnku z oliwą oraz oprósz solą i świeżo zmielonym Obsmaż pałki z kurczaka na suchej patelni z każdej strony – skórka powinna się przyrumienić. Obsmażone pałki z kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, tradycyjnej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania. Wskazówka: jeżeli nie chcesz obsmażać mięsa przed pieczeniem, to dodaj do oliwy nie tylko czosnek, ale także tymianek i rozmaryn, natrzyj mięso powstałą marynatą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch każdego kawałka mięsa posmaruj resztą oliwy z czosnkiem i posyp ziołami.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z mięsem. W międzyczasie lekko podgrzej klarowane masło – powinno mieć płynną konsystencję. Po 15 minutach pieczenia polej pałki podgrzanym masłem i upiecz do miękkości. Jeżeli mięso zacznie mocno się rumienić, to przewróć je na drugą stronę.
  4. Smażenie grzybówNa patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Gdy pieczarki zmiękną i puszczą wodę, odparuj jej nadmiar na dużym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mięso będzie prawie gotowe (na około 15 minut przed końcem pieczenia), dodaj do niego podsmażone z cebulą pieczarki i piecz do momentu, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Dodanie śmietankiWyjmij upieczone mięso z piekarnika, przełóż na półmisek lub do miski i wlej śmietankę kremówkę do naczynia, w którym się piekło. Energicznie mieszając, połącz śmietankę z pozostałym w naczyniu do zapiekania tłuszczem, cebulą oraz pieczarkami. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dodaj mięso i piecz jeszcze 10 minut.

Z czym podawać pieczone pałki z kurczaka w sosie?

Pieczone pałki z kurczaka w kremowym sosie wyśmienicie smakują z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu oraz świeżego pieczywa i surówki. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...